Placeholder

Nog geen vaderschapstest voor Juan Carlos

Koning Juan Carlos hoeft nog geen vaderschapstest te ondergaan. De Belgische Ingrid Sartiau zal eerst met meer bewijsmateriaal moeten komen. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof in een tussenuitspraak besloten.

Op basis van de door de 47-jarige Sartiau ingeleverde stukken is er voldoende reden om de zaak in behandeling te nemen, bevestigde het hof nog eens. Maar het is niet voldoende om tot een beslissing te komen. Eén van de ingeleverde stukken is een bij de notaris afgelegde verklaring van haar moeder Liliane over haar avontuurtje met Juan Carlos.

Dat zou hebben plaatsgevonden in 1965, toen Juan Carlos nog prins was en net getrouwd met de Griekse prinses Sofia. Volgens Liliane wist ze destijds niet wie de knappe jongeman was met wie ze het bed deelde. Voorbehoedsmiddelen werden niet gebruikt, aldus de gezworen verklaring. "Die waren in die tijd ook niet voorhanden." Pas achteraf hoorde ze met wie ze het bed had gedeeld. "Ik heb dat nooit aan mijn dochter verteld”, aldus Liliane, die het geheim pas enkele jaren geleden onthulde.

Ingrid Sartiau wil nu zekerheid en een DNA-test kan dat geven. Juan Carlos hoeft daar overigens niet aan mee te werken, al zou een weigering voor het hof reden kunnen zijn hem als vader aan te wijzen. De Belgische moet echter eerst met meer bewijsmateriaal komen om het hof ervan te overtuigen de teruggetreden koning te vragen mee te werken aan een vaderschapstest.