×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Meer geld voor Spaanse royals

  Koning Felipe krijgt 1 procent loonsverhoging

  Meer geld voor Spaanse royals

  Eindelijk eens goed financieel nieuws voor de Spaanse koninklijke familie. De Spaanse regering heeft besloten de toelage aan koning Felipe VI met 1 procent te verhogen. Dat lijkt niet veel - het budget gaat van 7,78 miljoen euro naar 7,86 miljoen - maar het is een trendbreuk.


  Vier jaar achtereen werd op de uitgaven voor het koningshuis fors bezuinigd en twee jaar vroeg koning Juan Carlos zelf om bevriezing van zijn toelage uit solidariteit met de bezuinigingen die alle Spanjaarden voelden.

  De regering heeft de laatste jaren kritisch gekeken naar het budget voor de koning. Zo is gekeken naar de salarissen voor andere topfunctionarissen in Spanje maar ook naar wat Duitsland en Italië uitgeven voor hun staatshoofd. Felipe had wellicht meer gehad aan een vergelijking met Groot-Brittannië waar alleen al troonopvolger prins Charles 28 miljoen euro te besteden heeft.

  In 2010, het eerste jaar dat de toelage werd bevroren, stond het koningshuis nog voor 8,9 miljoen op de staatsbegroting. Felipe moet met de 7,86 miljoen euro zijn hofhouding betalen, maar ook uitkeringen geven aan zijn vrouw Letizia en aan zijn vader koning Juan Carlos.

  4 augustus 2015 - 16:50