×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Madrid bereidt zich voor op inhuldiging

  Koning Felipe en gezin maken donderdag rijtoer door Madrid

  Madrid bereidt zich voor op inhuldiging

  Putdeksel voor putdeksel controleren de Spaanse veiligheidsdiensten en politie woensdag de route waarlangs koning Felipe en zijn gezin donderdag een rijtoer maken van het parlement naar het Koninklijk Paleis. Na de controle gaat er een zegel op de put, soms wel twee. "We werken de hele route af, zowel boven als onder de grond", aldus een woordvoerder van de politie tegen Spaanse media.


  Afgelopen nacht zijn ploegen druk in de weer geweest het aanbrengen van Spaanse vlaggen aan de lantaarnpalen en het plaatsen van grote bakken met witte bloemen. Andere teams hadden eerder al overal dranghekken afgeleverd die donderdag langs de straat kunnen worden gezet. De Spaanse televisie is minder snel. Die is nog overal bezig om camerastellages te bouwen. Ook voor het parlement staat nog niet alles op zijn plaats voor de verwelkoming van de nieuwe koning donderdagmorgen.

  Van inhuldigingskoorts, zoals vorig jaar in Amsterdam het geval was, is in Madrid overigens niets te merken. Op een enkele souvenir- en postzegelwinkel na wordt er in winkeletalages geen aandacht besteed aan het aantreden van een nieuwe koning. De souvenirs zijn ook duidelijk in alle haast en zonder veel fantasie gemaakt: een paar sleutelhangers en koelkastmagneten en wat bordjes met slechtgelijkende foto's van het koningspaar. De fabrikanten hadden dan ook weinig tijd. De datum van de plechtigheid stond pas vorige week definitief vast.

  Rond het parlement en het Palacio de Oriente hangen ook vanaf balkons vlaggen, maar het is moeilijk vast te stellen of dit is vanwege de inhuldiging of als steunbetoging aan de Spaanse voetbalploeg. Schuin tegenover het paleis, maar niet in het zicht wanneer de koninklijke familie op het balkon verschijnt, hangt ook een spandoek dat vraagt om een referendum over het behoud van de monarchie.

  18 juni 2014 - 13:45