Queen Letizia Of Spain Arrives At Mutua Madileña's Auditorium

Letizia steunt Oekraïne met Вишиванка

Uiteraard met een schitterend fashion statement.

Zo ongeveer de hele wereld laat merken dat ze achter Oekraïne staan. Laat het maar aan de Spaanse koningin Letizia over om dat te doen met een prachtig fashion statement: het dragen van een Oekraïense blouse! De oorspronkelijke naam is vyshyvanka is, of Вишиванка.

‘Het was een grote verrassing. Toen we de foto’s zagen, dachten we eerst dat het een of andere Photoshop was, maar toen ze ons vertelden dat het waar was, waren we erg blij. Elk teken van steun is belangrijk om zichtbaar te maken wat er in ons land gebeurt”, verklaarde de in Madrid gevestigde Asociación Con Ucrania.

Het was Letizia zelf die op het idee kwam om het kledingstuk te dragen. De vyshyvanka van Letizia is een handgemaakt kledingstuk dat in Oekraïne door Oekraïense vrouwen is gemaakt. Een dubbele boodschap van steun van de koningin: niet alleen aan de Oekraïners, maar ook aan de vrouwen die dit soort traditionele kleding naaien.

‘De vyshyvanka is een eeuwenoude traditie. Het wordt bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bruiloften, gedragen. Elk dorp in het land heeft een ander soort borduurwerk, afhankelijk van de streek. Er zijn ook verschillende patronen, afhankelijk van wat de naam van de persoon is, wanneer hij geboren is. Sinds het conflict acht jaar geleden begon, zijn deze kledingstukken weer erg populair geworden, vooral onder de jonge bevolking. Het is een kledingstuk dat os Oekraïners identificeert’, zegt Yulia Zhyurkute, woordvoerster van de Associatie met Oekraïne.

Enkele ogenblikken nadat de koningin de blouse had gedragen, was het nieuws overal in de media, ook op de televisie, waardoor een stortvloed van zoekopdrachten naar dit type blouse ontstond.

De koningin nam het woord op het evenement van de Stichting Mutua Madrileña, en hoewel ze het niet expliciet over Oekraïne had, benoemde ze de huidige situatie wel: ‘We hebben een moeilijke tijd moeten doormaken, op vele manieren en met verschillende en ongelijke effecten op de samenlevingen waarin we leven.’

LEES OOK:

‘ONS HART GAAT UIT NAAR DE BEVOLKING VAN OEKRAÏNE…

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Vanitatis Beeld: Getty Images