Placeholder

Lagerhuis Spanje keurt troonsafstand goed

Het Spaanse Lagerhuis, het Congres van Afgevaardigden, heeft woensdag zoals verwacht met een overweldigende meerderheid ingestemd met de wet die regelt dat de koning zijn functie neerlegt. De 76-jarige vorst Juan Carlos heeft te kennen gegeven te willen aftreden. Hij wordt later deze maand officieel opgevolgd door zijn zoon Felipe.

299 afgevaardigden stemden voor de wet, 19 stemden tegen en er waren 23 stemonthoudingen. De centrumrechtse premier Mariano Rajoy beklemtoonde woensdag in zijn toespraak dat niet ter discussie staat of Spanje een monarchie is. De Spaanse socialistenleider Alfredo Pérez Rubalcaba betoonde namens zijn partij (PSOE) trouw en respect aan de toekomstige koning, maar hoopt ook op ingrijpende hervormingen op sociaal en institutioneel gebied. Een aantal republikeinse sprekers gebruikte de zitting om hun afkeer van de monarchie te spuien.

De Spaanse Senaat stemt op 17 juni nog over de wet. Als de wet ook daar wordt aangenomen, kan Juan Carlos hem ondertekenen en daarmee de weg vrijmaken voor een troonsbestijging door prins Felipe.