Placeholder

Koninklijke steun voor Cristina van Spanje

Intimi van de Spaanse prinses Cristina geloven in haar onschuld. Dat hebben ze verteld aan de Spaanse editie van het maandblad Vanity Fair. In het augustusnummer komen onder meer de Griekse kroonprins Pavlos, zijn zus prinses Alexia en de Bulgaarse prins Kyril en zijn vrouw Rosario Nadal aan het woord over Cristina. Het is voor het eerst dat ze de prinses verdedigen. Cristina wordt beschuldigd van belastingontduiking en medeplichtigheid bij het witwassen van geld.

Over de zaak waarbij Cristina en haar man Iñaki Urdangarín betrokken zijn, wilden de vrienden en familieleden – Pavlos en Alexia zijn neef en nicht van de prinses, hun vader en haar moeder zijn broer en zus – zich niet uitlaten. Ze benadrukten echter dat Cristina geen weet had van het handelen van haar man. Die moet voor nog meer malversaties en grootschalige fraude terechtstaan.

Cristina zou een aantal malen door haar vader koning Juan Carlos zijn gevraagd haar rechten op de troon op te geven. Volgens haar vrienden wil de prinses daarvan niet weten omdat het een directe schuldbekentenis zou zijn terwijl zelf overtuigd is van haar onschuld. De familierelaties zijn er wel door verstoord, waarbij tot boosheid van haar vrienden al Cristina's verdiensten en inzet voor Spanje in één klap zijn vergeten.

Genève

De prinses die tegenwoordig met haar gezin in Genève woont, heeft het moeilijk zo weet Vanity Fair. Bij bezoeken aan Spanje worden zij, haar man en vier kinderen op straat beschimpt en uitgescholden.

Cristina kan daarnaast niet begrijpen dat het Openbaar Ministerie haar inzake de vermeende belastingontduiking niet wilde vervolgen en de rechter toch heeft besloten haar in staat van beschuldiging te stellen op basis van een aanklacht van de burgerbeweging 'Schone Handen'. Die meent dat de prinses wel degelijk heeft geweten van de trucs die Iñaki uithaalde om inkomsten voor de fiscus verborgen te houden.