Placeholder

Koning verdedigt eenheid Spanje in kerstrede

In een kersttoespraak die niet door de publieke omroep van Catalonië is uitgezonden, heeft de Spaanse koning Juan Carlos de eenheid van Spanje benadrukt en verdedigd. "Er zijn heel veel zaken die ons binden'', zei de koning dinsdagavond.

Hij erkende dat er binnen Spanje ook tegenstellingen zijn. "Maar die kunnen worden opgelost als we ons aan de democratische spelregels houden.'' Juan Carlos benadrukte dat hij gelooft in een vrij een rechtvaardig Spanje dat in zijn verscheidenheid verenigd is.

Voor het eerst sinds het herstel van de monarchie in de jaren zeventig heeft de Catalaanse publieke omroep de traditionele kersttoespraak van de koning niet uitgezonden. Medewerkers van de omroep hadden een staking van een half uur uitgeroepen tijdens de speech van Juan Carlos. Als reden noemen de medewerkers de bezuinigingen bij de Catalaanse omroep. Die zijn onderdeel van het conflict tussen de regio Catalonië, met een sterke neiging naar onafhankelijkheid, en de Spaanse centrale regering in Madrid.

Catalonië heeft zijn eigen taal. Er wonen 7,6 miljoen mensen. De regio is goed voor ongeveer een vijfde van de Spaanse economische productie. De Catalaanse leider Artur Mas ijvert voor een referendum volgend jaar over onafhankelijkheid van deze Spaanse regio.