×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning verdedigt eenheid Spanje in kerstrede

  Juan Carlos: 'Er zijn heel veel zaken die ons binden'

  Koning verdedigt eenheid Spanje in kerstrede

  In een kersttoespraak die niet door de publieke omroep van Catalonië is uitgezonden, heeft de Spaanse koning Juan Carlos de eenheid van Spanje benadrukt en verdedigd. "Er zijn heel veel zaken die ons binden'', zei de koning dinsdagavond.


  Hij erkende dat er binnen Spanje ook tegenstellingen zijn. "Maar die kunnen worden opgelost als we ons aan de democratische spelregels houden.'' Juan Carlos benadrukte dat hij gelooft in een vrij een rechtvaardig Spanje dat in zijn verscheidenheid verenigd is.

  Voor het eerst sinds het herstel van de monarchie in de jaren zeventig heeft de Catalaanse publieke omroep de traditionele kersttoespraak van de koning niet uitgezonden. Medewerkers van de omroep hadden een staking van een half uur uitgeroepen tijdens de speech van Juan Carlos. Als reden noemen de medewerkers de bezuinigingen bij de Catalaanse omroep. Die zijn onderdeel van het conflict tussen de regio Catalonië, met een sterke neiging naar onafhankelijkheid, en de Spaanse centrale regering in Madrid.

  Catalonië heeft zijn eigen taal. Er wonen 7,6 miljoen mensen. De regio is goed voor ongeveer een vijfde van de Spaanse economische productie. De Catalaanse leider Artur Mas ijvert voor een referendum volgend jaar over onafhankelijkheid van deze Spaanse regio.

  25 december 2013 - 10:46