×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Juan Carlos tekent abdicatiewet

  Wet bekrachtigd door premier Rajoy

  Koning Juan Carlos tekent abdicatiewet

  Koning Juan Carlos van Spanje heeft woensdag om 18.12 uur in de Salón de Columnas in het Koninklijk Paleis in Madrid zijn laatste wet ondertekend. Die wet regelt het aftreden van de koning.


  Premier Mariano Rajoy zorgde voor de bekrachtiging door na de koning te tekenen. Zodra de wet is gepubliceerd in de Spaanse Staatskrant, wat officieel donderdag gebeurt, is de weg vrij om Juan Carlos’ zoon Felipe uit te roepen tot nieuwe koning. Die plechtigheid vindt donderdagmorgen plaats in het parlement.

  De wetsondertekening bekrachtigde een proces dat de koning Juan Carlos op 2 juni zelf in gang had gezet door premier Rajoy een verklaring te overhandigen waarin hij de wens uitte te willen aftreden. Vervolgens moest er een wet worden gemaakt om dat te regelen. Vorige week keurde het Huis van Afgevaardigden de wet goed, dinsdag volgde de Senaat met 233 van de 258 stemmen voor.

  Volkslied

  Bij de ondertekening in het paleis waren zo’n 160 genodigden aanwezig, onder wie de Spaanse regering en de nog in leven zijnde ‘vaders van de grondwet van 1978’. De bijeenkomst, waarbij de koning met applaus werd ontvangen, begon met het spelen van het volkslied. Daarna werd de wet voorgelezen die de abdicatie regelt.

  De verklaring die Juan Carlos gaf voor zijn aftreden, maakt daar deel van uit. Van de koninklijke familie waren koningin Sofia, haar dochter Elena, het aanstaande koningspaar Felipe en Letizia met hun dochters Leonor en Sofia, en de zussen van Juan Carlos, Pilar en Margarita, in het Palacio de Oriente aanwezig.

  18 juni 2014 - 20:36