Placeholder

Koning Juan Carlos tekent abdicatiewet

Koning Juan Carlos van Spanje heeft woensdag om 18.12 uur in de Salón de Columnas in het Koninklijk Paleis in Madrid zijn laatste wet ondertekend. Die wet regelt het aftreden van de koning.

Premier Mariano Rajoy zorgde voor de bekrachtiging door na de koning te tekenen. Zodra de wet is gepubliceerd in de Spaanse Staatskrant, wat officieel donderdag gebeurt, is de weg vrij om Juan Carlos’ zoon Felipe uit te roepen tot nieuwe koning. Die plechtigheid vindt donderdagmorgen plaats in het parlement.

De wetsondertekening bekrachtigde een proces dat de koning Juan Carlos op 2 juni zelf in gang had gezet door premier Rajoy een verklaring te overhandigen waarin hij de wens uitte te willen aftreden. Vervolgens moest er een wet worden gemaakt om dat te regelen. Vorige week keurde het Huis van Afgevaardigden de wet goed, dinsdag volgde de Senaat met 233 van de 258 stemmen voor.

Volkslied

Bij de ondertekening in het paleis waren zo’n 160 genodigden aanwezig, onder wie de Spaanse regering en de nog in leven zijnde ‘vaders van de grondwet van 1978’. De bijeenkomst, waarbij de koning met applaus werd ontvangen, begon met het spelen van het volkslied. Daarna werd de wet voorgelezen die de abdicatie regelt.

De verklaring die Juan Carlos gaf voor zijn aftreden, maakt daar deel van uit. Van de koninklijke familie waren koningin Sofia, haar dochter Elena, het aanstaande koningspaar Felipe en Letizia met hun dochters Leonor en Sofia, en de zussen van Juan Carlos, Pilar en Margarita, in het Palacio de Oriente aanwezig.