Image 3 2

Koning Felipe laat zich positief uit over zijn beruchte vader Juan Carlos

De Spaanse koning heeft zich op een belangrijke jubileumceremonie positief uitgelaten over zijn vader. En dat is best bijzonder, want de afgelopen jaren probeerde hij juist meer afstand tussen hem Juan Carlos te scheppen. Precies veertig jaar na de poging tot staatsgreep, prees Felipe nu de acties van Juan Carlos, die destijds konings was. “Die waren beslissend voor de verdediging en de triomf van de democratie”, liet hij weten.

Koning Felipe sprak tijdens een speciale herdenking. In zijn speech verwees hij voor het eerst in het openbaar naar Juan Carlos, sinds zijn vader in augustus naar Abu-Dhabi is uitgeweken. Felipe gaf zijn speech in het parlementsgebouw, precies op de plek waar de couppoging plaatsvond. Felipe was zelf dertien toen de poging plaatsvond en omschreef de gebeurtenis als een historisch moment, waarin hij de “onmeetbare waarde van vrijheid voor het Spaanse volk” inzag. Bovendien prees hij de vastberadenheid van zijn vader. “Koning Juan Carlos nam zijn verantwoordelijkheid als staatshoofd op zich en zette zich in alle nodige maatregelen te treffen”, stelde Felipe.

Precies veertig jaar geleden, op 23 februari 1981 bestormde de Guardia Civil onder leiding van Antonio Tejero het parlementsgebouw, waar gestemd werd over de aanwijzing van Leopoldo Calvo-Sotelo als nieuwe premier. Tejero wilde een einde maken aan het democratiseringsproces dat na het overlijden van dictator Francisco Franco in 1975 langzaam maar zeker was begonnen. Juan Carlos verscheen enkele uren na de bestorming van het parlement op televisie en gaf de militairen bevel terug te keren naar de kazernes.

Juan Carlos werd door dat optreden als overwinnaar van het democratisch proces gezien, aldus historici. Die herinnerden daar ook de afgelopen jaren aan toen Juan Carlos steeds meer werd verguisd vanwege zijn schimmige financiële handel en wandel. Juan Carlos was niet uitgenodigd voor de herdenking van een van zijn belangrijkste wapenfeiten uit zijn in 2014 beëindigde koningschap.

LEES OOK:

Bijzonder: NPO maakt serie over Máxima

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.