Placeholder

Juan Carlos ontmoet nieuwe president Guatemala

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos is aangekomen in Guatemala. Hij is donderdag getuige van de inauguratie van de nieuwe president Jimmy Morales. Juan Carlos vertegenwoordigt bij de plechtigheid zijn zoon koning Felipe.

Juan Carlos arriveerde op het militaire vliegveld van Guatemala-Stad, waar hij werd opgewacht door een militaire erewacht en vicepresident Juan Alfonso Fuentes en diens echtgenote Sandra Rosales. In de stad had hij een ontmoeting met tv-komiek Jimmy Morales, die eind oktober de presidentsverkiezingen van Guatemala won. Ook ontmoette hij waarnemend president Alejandro Maldonado.

De in 2014 teruggetreden Juan Carlos (78) verblijft twee dagen in Guatemala. Vorige maand was de koning ook al in Latijns-Amerika, toen voor de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri. Het bijwonen van de eedafleggingen van nieuwe staatshoofden in Latijns-Amerika is al jaren gebruik. Voor zijn koningschap was het Felipe die namens zijn vader met grote regelmaat afreisde en nu zijn de rollen omgedraaid. Het zorgt ervoor dat het Spaanse koningshuis nauwe banden kan onderhouden met alle presidenten.

De 46-jarige Morales is in het hele land bekend door zijn comedyserie 'Moralejas'. Morales moet het vertrouwen van de bijna 15 miljoen inwoners van het land zien te herstellen, de hoge criminaliteit bestrijden en de overheidsinkomsten van Midden-Amerika's grootste economie verhogen.