×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Juan Carlos moet nog handtekening zetten

  Wet maakt weg vrij voor koningschap Felipe

  Juan Carlos moet nog handtekening zetten

  Spanje heeft om middernacht een nieuwe koning. De huidige vorst Juan Carlos tekent woensdag even na zes uur in het Koninklijk Paleis in Madrid de wet die zijn aftreden regelt en goedkeurt. De Spaanse Senaat heeft er dinsdag over gestemd, het Huis van Afgevaardigden en de regering gingen een week geleden al akkoord.


  De bijeenkomst duurt maar kort. De tekst van de wet wordt voorgelezen en daarna zet koning Juan Carlos zijn handtekening in aanwezigheid van zo'n 160 genodigden, onder wie vertegenwoordigers van de hoge colleges van staat, het parlement en de regering. De wet is daarmee echter nog niet meteen van kracht. Daarvoor is ook nog publicatie nodig in de Staatskrant. De verwachting is dat dit voor middernacht gebeurt.

  Juan Carlos rest dan nog één handeling: het overdragen van de sjerp die hoort bij het opperbevelhebberschap van de strijdkrachten. Die geeft hij donderdagmorgen aan zijn zoon en opvolger Felipe. De Spaanse regering heeft inmiddels besloten dat Juan Carlos als opperbevelhebber 'reservist' wordt, en niet met pensioen gaat.

  Koning Felipe wordt in het parlement tot staatshoofd uitgeroepen. In de speciaal voor de plechtigheid omgebouwde vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden houdt de koning ook meteen zijn eerste toespraak die volgens Spaanse media de richting moet aangeven van zijn koningschap.

  18 juni 2014 - 17:39