Placeholder

Jarige koning Felipe krijgt lof toegezwaaid

Koning Felipe krijgt aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag van alle kanten lof toegezwaaid. De republikeinse partijen en de Catalaanse nationalisten doen daar niet aan mee, maar in de Spaanse media en bij opiniepeilingen scoort de in 2014 aangetreden koning een ruime voldoende. De monarchie is zelfs populairder dan het in jaren is geweest.

Felipe heeft daarvoor hard moeten werken. Hij erfde van zijn vader koning Juan Carlos een koningshuis met een zwaar beschadigde reputatie, waar niet alleen door een reeks van letterlijke en figuurlijke misstappen de fut uit was, maar dat ook zelf betrokken was bij een corruptieschandaal en waarin de Spanjaarden het vertrouwen verloren hadden.

Met soberheid en rechtlijnigheid maakte Felipe een begin met een grote omschakeling, waarbij onder anderen zijn lievelingszus prinses Cristina en haar frauderende echtgenoot Iñaki Urdangarin hun hertogentitel werd afgenomen en ook vader Juan Carlos op afstand van de troon werd gezet. Er kwam inzage in de boekhouding, alle franje werd weggesneden en het koningspaar stond zich geen misstappen toe.

De strijd aangaan met de eigen familie was niet eenvoudig, en politiek zat het Felipe ook niet mee met politieke partijen die samen geen regering wilden vormen en een autonoom Catalonië dat zich los wilde maken van Spanje. Felipe, een uitstekend zeiler, laveerde langs de verschillende klippen en wist in de ogen van Spanje – buiten Catalonië – de juiste toon te vinden tegen de separatisten. Hij liet zien voor de eenheid van zijn land te kunnen vechten, al is het probleem Catalonië nog allerminst opgelost.

Felipe, gezien als zeer ernstig en serieus, zal nog veel wijsheid en geduld nodig hebben om zijn koninkrijk te behouden. Maar dat hij in amper vier jaar tijd de troon heeft veiliggesteld en weer aanzien heeft gegeven, geldt al als een grote verdienste waarvoor hij waarderende stukken krijgt in de kranten. En van de Spaanse Koninklijke Munt maar liefst twee bijzondere uitgaven ter gelegenheid van zijn verjaardag: een herdenkingsmunt van dertig euro, en een munt van twee euro, die in heel Europa geldig is.