×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • ’Jarige’ koning Felipe heeft vooral familiezorgen

  ’Jarige’ koning Felipe heeft vooral familiezorgen

  Felipe van Spanje viert vrijdag zijn eerste verjaardag als koning. De nu 47-jarige zit inmiddels ruim zeven maanden op de troon en heeft in de ogen van waarnemers én critici nog geen stap verkeerd gezet. Een hele prestatie gezien de vele valkuilen die het koningschap in het verdeelde Spanje, met zijn naar zelfstandigheid strevende regio’s, met zich meebrengt.


  Felipe echter heeft steeds de juiste toon en benadering weten te vinden, ook tegenover de meest rebelse regio, Catalonië. Het helpt daarbij dat Felipe op gepaste momenten Catalaans spreekt, en minder dan zijn vader Juan Carlos de eenheid van Spanje benadrukt maar juist de verscheidenheid roemt. Al maakt ook Felipe er geen geheim van dat hij het land bijeen wil houden.

  De voornaamste problemen en uitdagingen waarmee de jonge koning te maken heeft zijn van een andere aard. Het is uitgerekend zijn eigen familie die een deel van zijn goede werken teniet doet. Het Hooggerechtshof heeft net besloten om het verzoek om een vaderschapstest in behandeling te nemen van de Belgische Ingrid Sartiau, die zegt dat Juan Carlos haar vader is. Mocht dat kloppen, dan is dat een smet op het blazoen van de vorig jaar teruggetreden koning.

  Spanje kan daar echter mee leven. Ingrid is ter wereld gekomen negen jaar voordat Juan Carlos koning werd, en dat hij zich als een ‘Don Juan’ gedroeg, was al langer bekend. Veel schadelijker zijn de juridische verhandelingen tegen prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarín. Tegen beiden worden hoge boetes en celstraf geëist, al duurt het nog wel even tot het daadwerkelijk tot een proces komt voor onder meer fraude en belastingontduiking.

  Felipe en zijn vrouw Letizia hebben zich al lang gedistantieerd van Cristina, die ook niet welkom was bij Felipe’s installatie als koning. Maar mocht het tot gevangenisstraffen komen, dan werpt dat ook een schaduw over het nu nog lelieblanke blazoen van de nieuwe koning.

  30 januari 2015 - 10:07