Placeholder

Iñaki moet nog even wachten op uitspraak

De uitspraak in hoger beroep tegen Iñaki Urdangarin, de zwager van de Spaanse koning Felipe, wordt volgens Spaanse media pas eind maart verwacht. De hogere rechtbank heeft meer tijd nodig om zich te beraden over de uitspraak die de rechtbank van Palma vorig jaar februari heeft gedaan in de zogenoemde zaak-Nóos.

Iñaki werd toen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege onder meer fraude, witwassen en belastingontduiking. Hij had hiervoor samen met zakenpartner Diego Torres hun stichting Nóos gebruikt. Via Nóos hielpen ze lokale autoriteiten met het binnenhalen van sportevenementen.

Er werden echter opgeblazen rekeningen ingediend en werkzaamheden in rekening gebracht die in werkelijkheid niet hadden plaatsgevonden. Het zo verkregen extra geld werd weggesluisd naar het buitenland, en verborgen gehouden voor de belastingen.

Iñaki ontkent elke betrokkenheid bij malversaties en tekende beroep aan. Dat deden ook de anticorruptieautoriteit, de belastingdienst, en de autonome regioregering van de Balearen-eilanden. Zij willen dat de voormalige olympische handbalinternational minstens tien jaar de cel in gaat. In afwachting van het vonnis, is Iñaki nog op vrije voeten.

Iñaki's echtgenote prinses Cristina stond ook in het beklaagdenbankje. Zij zou van de malversaties hebben geprofiteerd. Cristina werd echter vrijgesproken, al moest ze wel het op een gezamenlijke rekening gestorte geld afdragen aan de fiscus.