Letizia Foto Van Wikipedia

Geen uitlevering van rapper die Spaanse royals op de hak nam

Een Belgische rechtbank heeft bepaald dat rapper Valtònyc niet hoeft te worden uitgeleverd aan Spanje.

Na een eerste vonnis van het Belgische hooggerechtshof in hetzelfde jaar, gingen de Spaanse autoriteiten tegen het vonnis in beroep bij het Europese Hof in Luxemburg, een advies dat in maart van 2021 kwam.

Het Hof verklaarde dat België niet verplicht is om de rapper uit te leveren aan de Spaanse justitie, ondanks het internationale aanhoudingsbevel dat door de Spaanse autoriteiten is uitgevaardigd. Het besluit om Valtònyc niet over te leveren aan de Spaanse autoriteiten is nu bevestigd door een Belgische rechtbank in Gent.

Josep Miquel Arenas, bekend als Valtònyc, is een op Mallorca geboren rapper, die in 2018 in de problemen kwam door het schrijven van opruiende teksten die volgens de Spaanse wet een verheerlijking van terrorisme zijn, evenals een belediging van de koninklijke familie en een doodsbedreiging aan politici.

Na zijn veroordeling tot drieënhalf jaar cel in 2018 vluchtte de rapper naar België. Het land stelt dat uitlevering niet mogelijk is omdat majesteitsschennis in strijd is met hun eigen grondwet. Het kan dus geen mensen uitleveren voor daden die in België niet als misdrijf worden beschouwd.

LEES OOK:

BERUCHTE JUAN CARLOS ONTVANGT NOG STEEDS STAATSGELD

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Royalcentral