Felipe voert te weinig actie tegen Juan Carlos volgens Spaanse premier

Koning Felipe wordt ‘zachtjes’ onder druk gezet door de Spaanse regering om zich nog meer te distantiëren van zijn in opspraak geraakte vader koning Juan Carlos. De eerste maatregel zou kunnen zijn hem uit het Zarzuela-paleis te zetten, maar andere opties zijn het intrekken van de titel van koning of hem uitsluiten van het Koninklijk Huis.

Eerder dit jaar heeft koning Felipe al flinke stappen genomen om afstand te nemen van Juan Carlos. Hij maakte in maart bekend de toekomstige erfenis van zijn vader te verwerpen en de toelage die de koning-emeritus ontving, in te trekken. Dit alles nadat was uitgekomen dat Juan Carlos geheime bankrekeningen had in Zwitserland en Panama, met daarop tientallen miljoenen euro’s die mogelijk als smeergeld waren verkregen.

Nieuwe onthullingen over Juan Carlos volgen zich de afgelopen tijd snel op. Hij trad in 2014 af waarna zijn zoon Felipe koning werd. Die nam toen al meteen afstand, om te laten zien dat hij in tegenstelling tot zijn vader brandschoon en transparant was. Maar de regering vind het nog niet genoeg en wil dat Felipe nog verder gaat. In enkele media is zelfs gesuggereerd dat Juan Carlos maar naar het buitenland moet vertrekken, waarbij Nederland als een van de mogelijke bestemmingen wordt genoemd, naast onder meer Zwitserland en Portugal.

Lees ook:

Bijzonder: Maleisische koning traint mee met soldaten

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen