×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Felipe kan eindelijk naar Elizabeth

  Felipe kan eindelijk naar Elizabeth

  Driemaal is scheepsrecht voor de Spaanse koning Felipe. Dinsdag vliegt hij samen met koningin Letizia naar Londen voor het twee keer eerder uitgestelde staatsbezoek aan koningin Elizabeth en prins Philip. De Spaanse koning is de eerste van de drie in 2013 en 2014 aangetreden nieuwe Europese monarchen die door de langst dienende is uitgenodigd voor een staatsbezoek. De koningen Willem-Alexander en Filip zijn overigens wel komen kennismaken.


  Dat Felipe zijn reis twee keer moest uitstellen had beide keren een politieke reden. Vorig jaar bleven twee achtereenvolgende parlementsverkiezingen in Spanje zonder duidelijk resultaat. Geen van de partijen had een meerderheid waardoor de vorming van een nieuwe regering bijzonder moeizaam verliep en de koning op de achtergrond nodig was om desgevraagd hand- en spandiensten te verlenen.

  Koningin Elizabeth had er alle begrip voor dat Felipe om die reden niet kon komen. Op zijn beurt moest de Spaanse koning dit voorjaar zijn agenda aanpassen omdat de Britse premier Theresa May plotseling parlementsverkiezingen uitschreef om haar meerderheid in het Lagerhuis te versterken met het oog op de komende onderhandelingen met Europa over het verlaten van de EU. Als verkiezingsdatum koos ze 8 juni, midden tijdens het geplande staatsbezoek van Felipe.

  Rijtoer

  In onderling overleg werd toen besloten de visite een maand te verschuiven. Felipe arriveert dinsdag in de Britse hoofdstad, waar het officiële gedeelte van het bezoek dan op woensdag begint. Prins Charles onderbreekt zijn zondag begonnen vijfdaagse toer door Wales om samen met echtgenote Camilla het Spaanse koningspaar in hun hotel op te halen voor de welkomstceremonie op Horse Guards Parade.

  Na een rijtoer naar Buckingham Palace en een lunch met de koningin, volgt 'tea' bij Charles en Camilla en daarna een ontmoeting in het Britse parlement. 's Avonds is het staatsbanket in Buckingham Palace.

  10 juli 2017 - 15:57