×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Felipe en Letizia sluiten bezoek Marokko af

  Spaans koningspaar dinsdag naar Frankrijk

  Felipe en Letizia sluiten bezoek Marokko af

  Koning Felipe VI van Spanje heeft dinsdag op de slotdag van zijn 2-daagse kennismakingsbezoek aan Marokko tijdens een onderhoud met premier Abdelilah Benkirane gesproken over de situatie in Gaza en de Palestijnse gebieden. "Ik denk dat we het over de hoofdlijnen eens zijn”, aldus de Marokkaanse premier na afloop van de ontvangst in de Theezaal van het koninklijk gastenverblijf in Rabat.


  Koning Felipe sprak vooraf de wens uit de betrekkingen met Marokko verder te verbeteren 'als dat nog mogelijk is'. Benkirane vroeg de Spaanse bezoeker of hij goed had geslapen. Dat was het geval en Felipe gaf hoog op van de iftar-maaltijd maandagavond op de patio van het koninklijk paleis, waar hij met koningin Letizia te gast was van koning Mohammed VI en prinses Lalla Salma. Met de iftar wordt het vasten gebroken tijdens de Ramadan.

  Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Magallo die het koningspaar vergezelde naar Marokko, zijn er belangrijke resultaten geboekt. Hij noemde daarbij het feit dat Marokko een visserij-overeenkomst met de EU eindelijk heeft ondertekend waardoor 90 Spaanse vissersboten weer in Marokkaanse wateren kunnen varen. Ook is er gesproken over immigratie.

  Mausoleum

  Marokko is voor Spanje een belangrijk buurland. Twee Spaanse exclaves op de Afrikaanse kust worden door Marokko omringd, en de afstand tussen beide landen is bij de Straat van Gibraltar maar gering. Uit Afrika proberen veel immigranten via de exclaves Ceuta en Melilla naar Europa te komen. "Een stabiele zuidgrens is van groot belang voor Europa”, aldus Garcia-Magallo.

  Terwijl koning Felipe de premier ontving en daarna ook de Kamer-voorzitters, bezocht koningin Letizia samen met prinses Lalla Salma een onderzoekscentrum voor kanker. De koning en koningin bezochten voor terugkeer naar Spanje ook het koninklijk mausoleum met de graftombes van de koningen Mohammed V en Hassan II.

  Frankrijk

  Aanstaande dinsdag staat het volgende kennismakingsbezoek van het Spaanse koningspaar op het programma. Felipe en Letizia bezoeken dan Frankrijk. President François Hollande biedt hen een lunch aan in het Elysée-paleis.

  Ze hebben in Parijs ook ontmoetingen met premier Manuel Valls en parlementsvoorzitter Claude Bartolone. De Franse premier is in Barcelona geboren, maar immigreerde op jonge leeftijd naar Frankrijk. De reis naar buurland Frankrijk is het vierde kennismakingsbezoek van het koningspaar na Felipe’s aantreden op 19 juni. 

  15 juli 2014 - 21:20