×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Felipe begrijpt Catalanen beter dan zijn vader’

  Nieuwe Spaanse koning kan dialoog bevorderen

  Felipe begrijpt Catalanen beter dan zijn vader’

  Koning Felipe van Spanje zal tijdens de lunch in het Elysée in Parijs met president François Hollande zeker komen te spreken over de wens van Catalonië om meer zelfstandigheid te krijgen. Catalonië grenst immers aan Frankrijk en een eventuele losmaking uit Spanje, heeft ook gevolgen voor Frankrijk en ministaat Andorra, waarvan Hollande co-prins is.


  Felipe is dinsdag samen met koningin Letizia voor een eendaags kennismakingsbezoek in het buurland, na eerdere bezoeken aan het Vaticaan, Portugal en Marokko. Later in het jaar volgen er nog meer buitenlandse reizen, zo heeft het Spaanse hof informeel laten weten.

  Catalonië wil op 9 november een referendum houden waarin de bevolking 2 vragen worden gesteld: wilt u dat Catalonië een staat wordt, en zo ja, moet die staat dan onafhankelijk zijn? De centrale regering in Madrid wil het referendum tegenhouden en de laatste maanden zijn de spanningen daarover tussen premier Rajoy en de regering in Barcelona alleen maar opgelopen.

  Peiling

  Volgens een opiniepeiling van de krant El País zien de Catalanen een taak weggelegd voor koning Felipe VI om te bemiddelen. Hij heeft in Catalonië een betere reputatie dan zijn vader koning Juan Carlos, mede omdat Felipe ook Catalaans spreekt. Hij heeft veel meer inzicht in de soevereiniteitswens en begrijpt de Catalanen beter, aldus El País.

  De krant peilde dat 38 procent van de Catalanen een uitweg wil uit de politieke crisis over het referendum met Madrid tegen 31 procent die meteen onafhankelijkheid wenst. Felipe zou een dialoog kunnen bevorderen, zo wordt gedacht.

  21 juli 2014 - 13:50