Felipe begrijpt Catalanen beter dan zijn vader’

Koning Felipe van Spanje zal tijdens de lunch in het Elysée in Parijs met president François Hollande zeker komen te spreken over de wens van Catalonië om meer zelfstandigheid te krijgen. Catalonië grenst immers aan Frankrijk en een eventuele losmaking uit Spanje, heeft ook gevolgen voor Frankrijk en ministaat Andorra, waarvan Hollande co-prins is.

Felipe is dinsdag samen met koningin Letizia voor een eendaags kennismakingsbezoek in het buurland, na eerdere bezoeken aan het Vaticaan, Portugal en Marokko. Later in het jaar volgen er nog meer buitenlandse reizen, zo heeft het Spaanse hof informeel laten weten.

Catalonië wil op 9 november een referendum houden waarin de bevolking 2 vragen worden gesteld: wilt u dat Catalonië een staat wordt, en zo ja, moet die staat dan onafhankelijk zijn? De centrale regering in Madrid wil het referendum tegenhouden en de laatste maanden zijn de spanningen daarover tussen premier Rajoy en de regering in Barcelona alleen maar opgelopen.

Peiling

Volgens een opiniepeiling van de krant El País zien de Catalanen een taak weggelegd voor koning Felipe VI om te bemiddelen. Hij heeft in Catalonië een betere reputatie dan zijn vader koning Juan Carlos, mede omdat Felipe ook Catalaans spreekt. Hij heeft veel meer inzicht in de soevereiniteitswens en begrijpt de Catalanen beter, aldus El País.

De krant peilde dat 38 procent van de Catalanen een uitweg wil uit de politieke crisis over het referendum met Madrid tegen 31 procent die meteen onafhankelijkheid wenst. Felipe zou een dialoog kunnen bevorderen, zo wordt gedacht.