Spain Catalonia Protests

Catalanen demonstreren tegen koning Felipe

In Barcelona is vrijdag bescheiden gedemonstreerd tegen de komst van koning Felipe naar de Barcelona New Economy Week. De koning reikt daar in aanwezigheid van premier Pedro Sánchez onder meer prijzen uit. De deelstaatregering van Catalonië en de burgemeester van Barcelona boycotten de bijeenkomst.

Felipe kwam naar het spoorwegstation Estació de França in de week van de nieuwe economie. Het evenement wordt zowel fysiek als digitaal gehouden en moet Barcelona positioneren als hoofdstad van de digitale economie met aandacht voor onder meer logistiek, e-commerce en digitale industrie. 

Een groot spandoek van de naar zelfstandigheid strevende republikeinse organisatie Òmnium Cultural met de tekst ‘Juan Carlos de eerste, Felipe de laatste’ hing tegenover het station. Catalonië heeft geen koning’. Vanaf de politieafzetting bij het station tot aan het Columbus-momument bij de haven was door aanhangers van verschillende politieke groeperingen een menselijke keten gevormd, maar dan met anderhalve meter afstand om duidelijk te maken dat Felipe niet welkom is. Ook hier waren borden en spandoeken met ‘Cataluña no tenim rei’: Catalonië heeft geen koning.

Het is niet de eerste keer dat er wordt geprotesteerd tijdens bezoeken van de koning. De Spaanse centrale regering moet daarbij evenwichtskunst tonen om aan de ene kant rekening te houden met de gevoelens van een deel van de Catalaanse bevolking en aan de andere kant te blijven demonstreren dat Felipe koning is van alle Spanjaarden, dus ook de Catalanen.

LEES OOK:

Gravin Sophie moet ook in quarantaine…

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.