Zweedse royals onderbreken vakantie vanwege bosbranden

De Zweedse koninklijke familie heeft maandag de zomervakantie onderbroken om solidariteit te tonen met de brandbestrijders, vrijwilligers en hulpverleners die al weken in touw zijn om de op veel plaatsen in Zweden woedende bosbranden onder controle te krijgen.

Koning Carl Gustaf toog maandag naar de gemeente Ragunda in Jämtland, waar hij poolshoogte nam in Pålgård. "Ik wilde hier vandaag komen om mijn waardering en die van mijn familie te tonen aan al diegenen die met de branden werken, zowel werknemers als vrijwilligers. We zijn met heel veel in ons land die geweldig dankbaar zijn voor uw inspanningen", zei de koning bij zijn bezoek.

Het kroonprinselijk paar ging naar Färila in de gemeente Ljusdal in Hälsingland. Daar spraken ze met vrijwilligers en brandweerlieden, ook die uit het buitenland, want Zweden kreeg de afgelopen dagen hulp uit tal van Europese landen.

Zorgen
Koning Carl Gustaf had op 17 juli al van zich laten horen. "Mijn familie en ik maken ons zorgen over het grote aantal verwoestende branden in deze ongebruikelijk warme en droge zomer in ons land", zei hij toen in een verklaring. "We willen onze grote dank uitspreken aan alle reddingswerkers, defensiemedewerkers, verpleegkundigen en vrijwilligers die in deze gespannen situatie grote offers brengen om anderen te helpen. Uw inzet en inspanningen zijn van onschatbare waarde."

Er waren op dat moment op meer dan 25 plaatsen, met een totaal oppervlak van 25.000 hectare, branden. Deze waren volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zelfs vanuit de ruimte waar te nemen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen