×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweedse kroonjuwelen in de vuilnisbak

  De begrafenisregalia zijn vannacht gevonden

  Zweedse kroonjuwelen in de vuilnisbak

  In Zweden is dinsdag met verbazing en opluchting gereageerd op het nieuws dat de vorig jaar uit de kathedraal van Strängnass gestolen koninklijke begrafenisregalia zijn gevonden. Het Nationaal Forensisch Centrum onderzoekt nu de kronen en rijksappel, en hoopt snel 100 procent zekerheid te geven.


  Bisschop Johan Dalman was vooral blij dat aan de nachtmerrie een einde lijkt te zijn gekomen. Hij had hoop gehouden maar vreesde dat de kostbaarheden in slechte staat zouden verkeren als ze ooit weer zouden opduiken. Hij is vast van plan het cultureel erfgoed weer tentoon te stellen, maar vertelde aan Aftonbladet nog wel na te denken over de wijze waarop.

  De criminoloog Leif Persson had dinsdagavond meteen al een tip voor de bisschop: gebruik voortaan gepantserd glas dat niet met een simpel tikje is stuk te slaan. Dat was namelijk wel het geval bij de op klaarlichte dag gepleegde roof. De dieven hadden het makkelijk want het was gewoon glas waarachter de kathedraal de kronen, rijksappel en scepters liet zien.

  Misdaadprogramma

  De planning was op zich uitmuntend, aldus Persson in een misdaadprogramma op de televisie. Met een fiets en een boot konden de dieven ontkomen, maar ten minste één van de insluipers liet ook sporen na waardoor hij uiteindelijk in de herfst kon worden aangehouden. Uitgerekend dinsdag zou het proces tegen de 22-jarige man beginnen. Na de ontdekking van de buit is het proces opgeschort.

  Zo goed als de planning en het vervolg geweest mochten zijn, zo knullig en verrassend is het slot, merkte Persson opgelucht op. Hij had gedacht dat de edelstenen misschien uit de kronen gehaald zouden worden en apart verhandeld, of dat de dieven in opdracht handelden. Niets van dat alles echter. De kroonjuwelen lagen vannacht op een vuilnisbak in de buurt van Stockholm, waar een veiligheidsbeambte ze vond.

  6 februari 2019 - 12:41