Zweedse koning opent vandaag parlement

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf opent dinsdag het nieuwe parlementaire jaar van de nieuw samengestelde Riksdag. De koning houdt een korte toespraak met een algemene strekking. Het is geen samenvatting van het regeringsbeleid zoals bijvoorbeeld de speeches van de Britse koningin, de Nederlandse koning en de Noorse koning dat zijn. De regering komt daar zelf mee.

Bij de plechtigheid in het parlement zijn ook koningin Silvia, kroonprinses Victoria, prins Daniel en prins Carl Philip met zijn verloofde Sofia Hellqvist aanwezig. Eerder op de dag, voorafgaand aan de gang naar het parlement, is de koninklijke familie bij de traditionele dienst in de Grote Kerk van Stockholm. Dinsdagavond wonen de koning en zijn familie ook het feestconcert bij dat in het Concertgebouw van de hoofdstad wordt gegeven. Voor dit concert zijn ook de regering en het parlement uitgenodigd.

Vooruitlopend op de opening van de nieuwe Riksdag heeft Carl Gustaf maandag al de nieuwe parlementsvoorzitter Urban Ahlin in audiëntie ontvangen (zie foto), maakte het paleis bekend.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen