Placeholder

Zweedse koning bijgepraat door premier

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt is maandag op audiëntie geweest bij koning Carl Gustaf. Reinfeldt vertelde de koning over zijn reis naar New York voor de 69e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Hoewel de Zweedse koning geen deel uitmaakt van de regering, heeft hij nog wel een rol bij het Zweedse buitenlandse beleid en is het gebruik dat de premier hem daarover op de hoogte houdt. Bij de bijeenkomst in het Koninklijk Paleis waren ook koningin Silvia en kroonprinses Victoria aanwezig.

De Algemene Vergadering brengt jaarlijks tientallen staatshoofden en regeringsleiders naar New York voor de openingsvergadering. Het programma bestaat verder onder meer uit vergaderingen, recepties en ontvangsten. Veel organisaties hebben in dezelfde week ontmoetingen gepland. Hun bereik is groter in een week waarin de ogen op New York en de VN zijn gericht.

Koningin Silvia voegt zich eind deze week bij het grote aantal koninklijke bezoekers als zij met haar in New York wonende dochter prinses Madeleine aanwezig is bij de workshop ´Kinderen in het tijdperk van de duurzame ontwikkeling’, waarin kinderbescherming centraal staat. Silvia is oprichter van de World Childhood Foundation. Ook Madeleine is actief voor deze stichting.