×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweden stelt nationaal alarm in

  Kroonjuwelen lopen gevaar

  Zweden stelt nationaal alarm in

  De vorig jaar gestolen Zweedse koninklijke begrafenisregalia zijn mogelijk gevonden. Volgens de krant Aftonbladet zouden de koningskronen en de Rijksappel zijn aangetroffen in een vuilnisbak. Het proces tegen de 22-jarige verdachte van de roof is opgeschort.


  “Alles wijst erop dat de gestolen begrafenisregalia van Karl IX zijn gevonden in de omgeving van Stockholm, maar de politie onderzoekt nog of het honderd procent zeker is”, aldus een mededeling van de politie op Twitter.

  Eind juli werden uit de kathedraal van Strängnas de speciaal voor hun grafmonumenten gemaakte kronen van koning Karl IX en koningin Kristina gestolen, alsmede de Rijksappel en andere begrafenisjuwelen met een geschatte waarde van ruim 6 miljoen euro. De dief of dieven waren op klaarlichte dag de kathedraal binnengegaan en hadden de kunstschat ongemerkt meengenomen.

  Zeventiende eeuw

  In de tijd dat het koningspaar in de zeventiende eeuw werd begraven, was het gebruikelijk om dat te doen met speciaal gemaakte symbolen van hun waardigheid, zoals een koningskroon en scepter. Later zijn die kostbaarheden uit de timbes gehaald en tentoongesteld in de kerk.

  In de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm worden de echte kroonjuwelen en koningskronen, Rijksappel en scepter bewaard. Prinses Estelle werd recentelijk nog door haar opa koning Carl Gustaf meegenomen om ze te bekijken.

  5 februari 2019 - 11:21