×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweden en Noorwegen maken zich op voor Nobelfeesten

  Nobelprijzen woensdag uitgereikt in Stockholm en Oslo

  Zweden en Noorwegen maken zich op voor Nobelfeesten

  De Zweedse en Noorse koninklijke families maken deze week overuren vanwege de uitreikingen van de Nobelprijzen. De bulk van de onderscheidingen wordt woensdag door koning Carl XVI Gustaf uitgereikt in het Concertgebouw van Stockholm, maar de Nobelprijs voor de Vrede wordt in het stadhuis van Oslo overhandigd in aanwezigheid van de Noorse koninklijke familie.


  In beide steden is er ‘s avonds ook een groot galadiner. De Zweedse koninklijke familie moest voor de uitreiking schuiven met de stoelschikking op het podium van het Konserthus. Niet langer is er plaats voor het koningspaar met al hun kinderen nu die alledrie ook ‘aanhang’ meenemen. Koning en koningin hebben nu alleen nog kroonprinses Victoria en prins Daniel naast zich.

  Prinses Madeleine en haar echtgenoot Chris O’Neill en prins Carl Philip en zijn bij de prijsuitreiking debuterende verloofde Sofia Hellqvist zijn verbannen naar de vipplaatsen. De gestage uitbreiding van de koninklijke familie heeft wel als voordeel dat bij het Nobelbanket in het stadhuis van Stockholm meer royals aan tafel kunnen worden gekoppeld aan prijswinnaars. Prinses Christina, zus van koning Carl Gustaf, komt dan meestal ook de gelederen versterken. De Zweedse koning geeft donderdagavond ook nog een diner in het paleis voor de Nobelprijswinnaars, waarbij zijn hele gezin kan aanschuiven.

  De taken zijn in Noorwegen iets anders verdeeld. Het koningspaar ontvangt de Vredesprijswinnaars woensdagmorgen in het paleis, en het kroonprinselijk paar woont donderdagavond het Nobelconcert bij in Oslo Spektrum.

  9 december 2014 - 15:59