×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zwager Noorse koning overleden

  Johan Martin Ferner (87) was echtgenoot van prinses Astrid

  Zwager Noorse koning overleden

  Johan Martin Ferner, een zwager van koning Harald van Noorwegen, is zaterdagmorgen op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Noorse hof. De echtgenoot van prinses Astrid, de tweede zus van koning Harald, stierf om 05.25 uur in het Rijksziekenhuis in Oslo.


  Op de website van het Noorse koninklijk huis staat een foto van Ferner, met daarbij een boodschap van koning Harald:

  “Met grote droefenis hebben wij de trieste boodschap ontvangen dat Johan Martin Ferner is overleden. Onze gedachten gaan uit naar prinses Astrid en haar naasten, die een goede echtgenoot, vader, schoonvader en grootvader hebben verloren.”

  Ferner werd geboren op 22 juli 1927. Hij volgde opleidingen op het gebied van handel in Noorwegen, Engeland en Frankrijk, met studies aan het London Polytechnic Institute, Bradford Technical College en de Universiteit van Lyon. Samen met zijn broer runde en ontwikkelde hij het familiebedrijf Ferner Jacobsen, een modewarenhuis. Op sportief gebied blonk Ferner uit als zeiler. Hij was deel van het team dat zilver won in de 6 meterklasse tijdens de Olympische Spelen van Helsinki in 1952.

  Ferner trouwde met de Noorse prinses Astrid in de kerk van Asker op 12 januari 1961. Het huwelijk was niet onomstreden, aangezien Ferner al eerder getrouwd was geweest. Uiteindelijk kreeg het paar toestemming van koning Olav en de regering om te trouwen. Net als haar oudere zuster Ragnhild bleef Astrid prinses, maar kreeg ze de achternaam van haar echtgenoot. Op de website van het koninklijk huis is een fotoalbum te zien van de bruiloft. Astrid en Johan Martin kregen vijf kinderen: Cathrine (53), Benedikte (52), Alexander (50), Elisabeth (46) en Carl-Christian (43).

  Johan Martin Ferner verscheen zelden in het openbaar, in tegenstelling tot prinses Astrid, die nog altijd representatieve verplichtingen heeft. Wel was het stel regelmatig te zien tijdens familiefeesten, zoals de bruiloft van kroonprins Haakon en Mette-Marit Tjessem Høiby in 2001.

  Op de foto zijn Johan Martin Ferner en prinses Astrid te zien tijdens het feest ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de prinses, op 12 februari 2012.

  24 januari 2015 - 13:48