Placeholder

Video: Noorse koning spreekt pesters aan op gedrag

De Noorse koning Harald haalde voor zijn nieuwjaarstoespraak inspiratie uit de toekomstwensen van een aantal kinderen die hij sprak tijdens een schoolbezoek afgelopen jaar. De kinderen vertelden de koning dat ze hopen dat mensen aardiger zijn voor elkaar, dat oudere kinderen vaker jongere kinderen gaan helpen en dat er met meer aandacht en zorg omgegaan wordt met de aarde.

"Door online-communicatie zijn mensen makkelijker geworden in wat ze tegen elkaar zeggen. Het is pijnlijk om te horen dat kinderen, en volwassenen, gepest worden op school, via social media en op het werk", aldus de koning die pesters aansprak op hun gedrag. "Laten we 2015 gebruiken om goed met elkaar te praten. Om aandacht te hebben voor elkaar, aardige dingen te zeggen en om er gewoon voor elkaar te zijn", aldus de koning.

De Noorse vorst benadrukte in zijn toespraak ook het belang van vrijheid van meningsuiting. "We moeten elkaar blijven aanmoedigen om ons uit te spreken over alles dat ons kan bezighouden."

Helpen

Harald vertelde in zijn speech dat het belanrijk is om elkaar te helpen. "Hoewel Noorwegen een klein land is, hebben we het heel goed: er zijn voldoende grondstoffen, we hebben een goede economie, er is vrede, zekerheid en welvaart. Maar er zijn veel landen waar dit niet het geval is en die landen moeten we helpen. We kunnen natuurlijk niet iedereen even goed bijstaan, maar we moeten daar wel ons best voor doen."

Aan het einde van zijn toespraak vertelde de koning nog dat er beter gezorgd moet worden voor de aarde. "Hier in Noorwegen hebben we in de laatste jaren te maken gehad met extreme weersverschijnselen zoals overstromingen. In mijn vele reizen heb ik ook op andere plekken in de wereld gezien wat de nare gevolgen kunnen zijn van extreem weer." Koning Harald bezocht onlangs de Yanomami-indianen in het Amazonegebied. "Ik zag daar hoe zij in harmonie met de natuur leven. Ik denk dat we nog veel kunnen leren van deze mensen."

Vooroordelen

Harald besloot zijn speech door te zeggen dat hij hoopt dat mensen meer gaan luisteren naar het 'kind' in zichzelf: 'zonder vooroordelen', zegt Harald. "Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar!"

De Noorse koning en de Deense koningin Margrethe zijn de enige twee van de Europese monarchen die de bevolking niet met Kerstmis maar bij de jaarwisseling toespreken.