Video – Jubilerende Harald kijkt terug op begin koningschap

De Noorse koning Harald V heeft donderdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak de Noren voorgehouden dat ze in een land wonen dat door velen wordt beschouwd als het beste om in te wonen. "We scoren hoog”, aldus de koning, die erop wees dat dit niet altijd zo is geweest. Noorwegen lag zeventig jaar geleden, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk in puin, en de welvaart is langzaam tot stand gekomen. "Zeventig jaar lijkt lang, maar voor velen van ons die nu leven, is het alsof het gisteren was.”

De herdenking dit jaar van het einde van de oorlog was volgens Harald een soort baken in de tijd, waaraan de vooruitgang kon worden afgelezen. Mensen hebben in hun leven ook zulke mijlpalen, zoals de geboorte van een kind, keuze van de partner en de aanschaf van een nieuw huis. Voor hemzelf was 17 januari 1991 zo'n mijlpaal. Die nacht overleed zijn vader koning Olav V en begon zijn eigen koningschap.

"In een donkere januarinacht bijna 25 jaar geleden was het plein voor het paleis een zee van licht. Mensen kwamen van heinde en verre om een geliefde koning te gedenken. Mijn koningschap begon met een gevoel van gemeenschap. De warmte van de hele natie omarmde onze familie en gaf kracht in een moeilijke tijd”, aldus Harald. Dat hij nu bijna een kwart eeuw op de troon zit, geeft aanleiding tot reflectie en bezinning. Ook op de toekomst van Noorwegen.

Zorgen

Harald sprak over de zorgen over werkgelegenheid, de terreuraanslagen in Europa en de vluchtelingenstroom en de moeilijkheid die goed op te vangen – een onderwerp dat koningin Margrethe in Denemarken donderdag ook aansneed – en over de manier om angst en terreur tegemoet te treden. "Niet met wapens, maar met onze waarden”, aldus de koning. "Als we terugkijken, moeten we niet vergeten dat we al eerder moeilijke tijden hebben overwonnen. Noorwegen is misschien een klein land, maar samen hebben we grote dingen bereikt.”

Hij citeerde Pippi Langkous: "Hij die heel sterk is, moet ook erg aardig zijn.” Dat waren bijvoorbeeld degenen die vluchtelingen onderdak en voedsel gaven en de Noorse moslims die na de terreuraanslagen in Kopenhagen vorig jaar een keten vormden rond de synagoge in Oslo. "Het was een eenvoudige en zeer dramatische actie die moed en toewijding voor anderen toonde.”

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen