Switzerland Ioc Session Candidates Winter Olympics 2026

Victoria is bij de Gay Pride in Stockholm deze zomer

Het Pride Parade Festival ziet er dit jaar wel totaal anders uit vanwege corona, desalniettemin kijkt de LGBTQ-gemeenschap erg uit naar de betrokkenheid van kroonprinses Victoria.

Het festival vindt plaats van 31 juli tot en met 2 juli. In voorgaande jaren kwamen er honderdduizenden deelnemers en bezoekers naar Stockholm voor de viering. Maar deze keer is het volledig online. Een beetje zoals onze Koningsdag afgelopen april dus. Op 1 augustus, een zaterdag, houdt kroonprinses Victoria een toespraak voor het digitale feestje.

Het is best bijzonder dat een lid van het koninklijk huis in Zweden zo prominent ‘aanwezig’ is bij de Pride. Dat is namelijk niet eerder voorgekomen. De organisatie is dan ook erg blij dat een royal zich nu duidelijk uitspreekt voor LGBTQ-mensen. “Het voelt ongelooflijk leuk dat de kroonprinses onze Digital Pride Parade wil lanceren en opkomt voor de rechten van LGBTQ-mensen, op een moment dat we denken dat het meer dan ooit nodig is. We zijn erg blij met de steun die veel betekent voor ons in Zweden en het signaal dat het geeft aan de beweging internationaal”, aldus voorzitter Vix Herjeryd van Stockholm Pride.

Lees ook:

Prinses Mary wordt de nieuwe voorzitter van dit goede doel

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA