×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Storm van kritiek om torenhoge kosten koningshuis

  Noorse hof kost geen 24, maar 48,5 miljoen

  Storm van kritiek om torenhoge kosten koningshuis

  De Noorse koning Harald zal woensdag met lichte hoofdpijn zijn vertrokken naar Italië en ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit zullen hun vakantievaartocht in Noord-Noorwegen met het Nederlandse koningspaar met enige kopzorgen hebben voortgezet.


  Aanleiding is het door Dagbladet aangezwengelde debat over de kosten van de monarchie en de roep om meer openheid over de uitgaven voor het koningshuis. Het is een debat dat Willem-Alexander bekend zal voorkomen omdat het in Nederland een aantal jaren geleden al is gevoerd.

  Dagbladet publiceerde deze week een aantal artikelen over de jaarlijkse kosten van het koningshuis en kwam daarbij tot de slotsom dat de uitgaven de afgelopen jaren niet alleen flink zijn gestegen, maar ook veel hoger uitvallen dan aangegeven op de koninklijke begroting. Die bedraagt 24 miljoen euro, maar de werkelijke kosten zijn volgens de krant eerder 48,5 miljoen.

  Het grote verschil zit hem in de wijze waarop de kosten zijn ondergebracht. Zo staan de salarissen van de koninklijke adjudanten op de begroting van Defensie, dat ook het koningsschip Norge voor zijn rekening neemt. Staatsbezoeken zijn – net als in Nederland – voor rekening van Buitenlandse Zaken, en onderhoud van de paleizen staat weer op een andere begroting. De beveiligingskosten zijn nergens vermeld maar worden geschat op elf miljoen euro.

  Naar aanleiding van de publicaties wordt in het parlement nu gevraagd om meer transparantie over de kosten en het onderbrengen van álle uitgaven onder het koninklijk budget zoals in Nederland om diezelfde redenen ook is gedaan. "Die verandering is snel door te voeren", aldus het uitgesproken republikeinse parlementslid Snorre Valen (SP) tegen de krant. "Op die manier is het makkelijk toegankelijk", vindt ook zijn collega Heidi Nordby Lunde van de Conservatieven.

  6 april 2016 - 14:40