Songfestival-sfeer tijdens staatsbezoek in Zweden

In het Koninklijk Paleis in Stockholm wordt maandag alles in gereedheid gebracht voor het staatsbezoek van president Michelle Bachelet van Chili. Die wordt dinsdag aan het begin van haar driedaagse verblijf met het gebruikelijke ceremonieel verwelkomd door koning Carl Gustaf en koningin Silvia.

Er is echter een uniek element bij dit bezoek, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De muzikale omlijsting staat in het teken van het Eurovisiesongfestival dat deze week in de Zweedse hoofdstad plaatsvindt. Dinsdag is de eerste halve finale, waarin ook de Nederlandse deelnemer Douwe Bob optreedt.

Bij het Koninklijk Paleis, waar vorige week nog de zeventigste verjaardag van koning Carl Gustaf uitbundig werd gevierd, zijn de Zweedse vlaggen aan de vlaggenmasten dit weekeinde vervangen door die van de deelnemende landen.

Het is voor het eerst dat een Chileens staatshoofd op staatsbezoek komt in Zweden, waar 50.000 mensen van Chileense afkomst wonen. Die zijn gekomen in de jaren van de Chileense dictatuur, in de jaren zeventig, toen president Bachelet met haar familie ook in ballingschap in het buitenland woonde.