×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Marie ondersteunt boodschap Unesco

  Deense prinses spreekt over meisjes in de puberteit

  Prinses Marie ondersteunt boodschap Unesco

  De Deense prinses Marie heeft een boodschap opgenomen voor Unesco waarin ze de problemen aansnijdt die met name meisjes wereldwijd ondervinden in de puberteit. Zo zijn ze slecht of niet voorbereid op hun menstruatie, en blijven ze tijdens die periode weg van school.


  Unesco heeft daarover een publicatie (Puberty Education & Menstrual Hygiene Management: An Education Sector Responsibility) uitgebracht die prinses Marie in haar videoboodschap van harte ondersteunt. Marie is beschermvrouw van de Deense afdeling van Unesco.

  In haar boodschap wijst de prinses op de nadelen die meisjes in de puberteit door menstruatie ondervinden bij onderwijs, mede omdat de sanitaire voorzieningen op school niet goed zijn. Ze zijn vaak ook niet op de hoogte van wat er met hun lichaam gebeurt. "De helft van de meisjes in Zuid-Azië weet niks van menstruatie”, aldus Marie.

  Onaanvaardbaar

  Het is onaanvaardbaar zegt Marie dat meisjes een achterstand oplopen door het taboe dat er nog altijd rust op menstruatie. Voorlichting is in eerste instantie een zaak van de familie, maar als het daar niet gebeurt dan ligt er een taak bij de scholen en onderwijzers waarbij ook jongens tekst en uitleg moeten krijgen.

  Ze roept net als Unesco de ministers van onderwijs op 'hun verantwoordelijkheid' te nemen en de sociale normen te veranderen om aan dit grote probleem een einde te maken. Zo gaat in Ghana 95 procent van de meisjes niet naar school in de periode rond menstruatie, en missen in Ethiopië 39 procent van de meisjes om die reden hun klassen.

  31 maart 2014 - 15:49