×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Christina: “Tijd voor de nieuwe generatie”

  Zweedse prinses draagt stokje over na borst- en bloedkanker

  Prinses Christina: “Tijd voor de nieuwe generatie”

  Het is tijd voor een nieuwe generatie om het werk over te nemen. Na 45 jaar in 'koninklijke dienst' grijpt de Zweedse prinses Christina haar 75e verjaardag vrijdag aan om met pensioen te gaan. De jongste zus van koning Carl Gustaf heeft borst-en bloedkanker overleefd en beseft dat ze nu van elke dag moet genieten. "Van kunst en muziek en van mijn kinderen en vijf kleinkinderen", aldus Christina, die zich in het dagelijks leven meestal voorstelt als Christina Magnuson, de naam van haar echtgenoot.


  'Prinses Christina, mevrouw Magnuson' zoals ze sinds haar huwelijk in 1974 met generaal-consul Tord Magnuson door het hof wordt aangeduid, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen het Zweedse koningshuis. Toen haar drie jaar jongere broer Carl Gustaf op 15 september 1973 op 27-jarige leeftijd op de troon kwam, waren er weinig handen voorhanden om de taken van de monarchie uit te voeren. De oudste drie prinsessen waren al getrouwd en hadden andere verplichtingen, en dus ging Christina aan de slag. "Het werk moest gebeuren.”

  De prinses, één van de bruismeisjes bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg, zette zich onder meer in voor het Zweedse en het internationale Rode Kruis en tal van culturele en sociale projecten en fondsen. Ook was ze een van de eersten die zich in Zweden druk maakten om het voorkomen van hiv en aids. Toen in 2010 bij haar borstkanker werd vastgesteld, was ze daar heel open over omdat ze besefte dat dit anderen met dezelfde ziekte zou helpen.

  Na de borstkanker kwam chronische leukemie, waarvoor Christina met succes behandelingen onderging waaronder een stamceltransplantatie. Ook hierover werd met grote openheid gesproken, al trok de prinses zich grotendeels terug uit het openbare leven. "De mogelijkheid om te overleven en voort te gaan met kanker is zoveel groter dan vroeger. Daarom ben ik er nog, hetgeen tien jaar geleden niet mogelijk zou zijn geweest”, stelde ze vast in een vraaggesprek met persbureau TT, waarin ze ook haar pensionering bekendmaakte.

  2 augustus 2018 - 10:34