×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Henrik spreekt over graf-besluit

  Prins Henrik spreekt over graf-besluit

  De Deense prins Henrik heeft op zijn wijngoed in het zuiden van Frankrijk een kort gesprek gehad met de koningshuisverslaggever van de Deense televisiezender TV2, Lally Hoffmann. Aanleiding was zijn vorige week bekend geworden besluit om na zijn dood niet begraven te willen worden in de koninklijke grafkerk, de kathedraal van Roskilde.


  Volgens Hoffmann heeft de prins de publieke reactie en afkeuring voor zijn besluit onderschat. Na de bekendmaking op de website van het koninklijk huis brak er in het Scandinavische land een mediastorm los. "Hij heeft niet in de gaten gehad in welke mate de bevolking het ziet als beschadigend voor het koningshuis. Voor hem is het in de eerste plaats een privébesluit, dat overigens wordt geaccepteerd door koningin Margrethe."

  De prins, die zich vorig jaar terugtrok uit het openbare leven, is de balans aan het opmaken van zijn leven, zo vertelde Hoffmann na het gesprek. Dat hij nooit gelijk is behandeld als zijn echtgenote, of de eerdere partners van de koningen, heeft hem doen besluiten te breken met de koninklijke traditie van bijzetting naast zijn vrouw in Roskilde. "Als ik geen koning mag zijn, dan hoor ik daar niet thuis", aldus de opvatting van Henrik.

  Verder vindt hij dat de Denen zich er niet tegenaan moeten bemoeien. "Hij weet dat er een debat gaande is, maar het is een zaak tussen hem en zijn familie. Dat is het enige dat telt", aldus Hoffmann vanuit Cahors, waar ook koningin Margrethe elk jaar een deel van de zomer doorbrengt.

  7 augustus 2017 - 17:06