×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Daniel vraagt om meer orgaandonoren

  Onderging zelf niertransplantatie

  Prins Daniel vraagt om meer orgaandonoren

  Prins Daniel van Zweden heeft in Stockholm tijdens een ‘gala voor Zweedse helden’ aan Martha Ehlin de prijs uitgereikt als ‘vechter van het jaar’. Ehlin is de oprichter van de organisatie MOD - Meer orgaandonatie. Zelf is ze de gelukkige ontvanger van maar liefst 5 organen. ,,Het is een wonder dat ik leef”, aldus Ehlin die in 2012 tijdens TEDx in Göteborg uitvoerig vertelde over haar lijdensweg.


  Dat prins Daniel was uitgekozen om de prijs uit te reiken had een bijzondere reden. De prins heeft zelf een niertransplantatie onderdaan. In een video die zaterdag op de website van het Zweedse koningshuis is geplaatst, praat hij daarover en roept hij de Zweden op om organaandonor te worden. MOD heeft als doel meer kennis en inzicht te geven zodat meer mensen zich opgeven.

  Bij Ehlin werd in 2008 kanker vastgesteld in 5 organen: lever, alvleesklier, maag, twaalfvingerige darm en dunne darm. Het moeten wachten op donororganen was een hel, aldus Ehlin. ,,Het was een levende nachtmerrie. Je gezondheid wordt steeds slechter en je kunt niets anders doen dan wachten.” De gecompliceerde transplantaties hadden uiteindelijk succes.

  Op het heldengala werden ook prijzen uitgedeeld voor de beschermengel van het jaar, de beste medemens, de badmeester van het jaar en de beste kinderhelper.

  21 december 2013 - 20:37