Prins Carl Philip baalt van beschuldigingen

De Zweedse prins Carl Philip heeft in een interview met de tabloid Expressen voor het eerst gesproken over de beschuldiging dat een kunstwerk dat hij drie jaar geleden presenteerde niet van zijn hand is. De ontwerper Eric Ericson claimt dat hijzelf de schepper is van het haardscherm en dat het aandeel van Carl Philip minimaal is geweest. "Hij was nauwelijk geïnteresseerd", aldus Ericson.

Carl Philip is pijnlijk getroffen door de aantijgingen in het designmagazine Shape. "Ik hoorde ervan op hetzelfde moment als iedereen, toen het blad uitkwam", aldus de zoon van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Hij heeft wel degelijk een belangrijke scheppende bijdrage geleverd aan het kunstwerk dat onder de naam ‘Slottet brinner’ ('Het kasteel brandt') op de markt is gebracht. "Ik vond destijds al dat ook de naam van Ericson eraan verbonden moest zijn, maar dat wilde hij niet. Hij wilde anoniem blijven. Ik heb achteraf toch gelijk gehad met mijn wens."

Carl Philip begrijpt niet waarom de kunstenaar nu naar hem uithaalt. "Toen we aan het ontwerp werkten, studeerde ik nog. Ericson wist dus dat mijn inbreng beperkt was. Die voorwaarde accepteerde hij", aldus de prins. "Design is wat mij aantrekt, wat mij interesseert, waar mijn hart ligt. Het was heerlijk om met hem samen te werken en van hem te leren. Ik begrijp niet wat hem bezielt", vertelde Carl Philip.

"Het is heel erg om neergezet te worden als fraudeur of iemand die andermans werk als dat van hemzelf presenteert. Ik zal nooit meer iets samen met iemand ontwerpen als die persoon niet ook zijn naam aan het ontwerp wil verbinden. Dat is de les die ik hieruit leer", voegde de prins eraan toe.