×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Ophef om Ruslandreis Zweeds koningspaar

  Ophef om Ruslandreis Zweeds koningspaar

  In Zweden is beroering ontstaan over een reis die koning Carl Gustaf en koningin Silvia deze zomer maakten naar Rusland. Ze waren in Moskou aanwezig bij de verjaardag van de vrouw van een bekende Zweedse ondernemer. Volgens Svenska Dagbladet (SvD) zetten vooral rechts georiënteerde politici vraagtekens bij de reis.


  Vooral de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt ter discussie gesteld. Zo zou het koningspaar geadviseerd zijn om niet met het regeringstoestel naar de Russische hoofdstad te vliegen, maar verder werden Silvia en Carl Gustaf geen strobreed in de weg gelegd om naar het feest te reizen.

  Politicus Hans Wallmark van de centrumrechtse partij Moderaterna noemt het tegenover SvD vreemd dat het ministerie aan de ene kant waarschuwt voor dreigingen in en boven het gebied rond de Oostzee, maar aan de andere kant onvoldoende maatregelen neemt als het staatshoofd via dat gebied reist.

  Veiligheidsrisico's

  Allan Widman, defensiespecialist van de liberale partij, valt Wallmark bij. “Buitenlandse Zaken had het koningspaar moeten adviseren niet te gaan, gegeven de veiligheidsrisico's”, zegt hij.

  Silvia en Carl Gustaf vertrokken op 2 juni met een reguliere vlucht van luchthaven Arlanda naar Moskou. Daar woonden ze het verjaardagsfeest bij van de vrouw van de steenrijke Zweedse zakenman Bertil Hult. Hij staat bekend vanwege zijn extravagante feesten. Zo nam hij voor zijn eigen verjaardagsfeest zijn gasten mee naar Shanghai voor een spetterend feest. Ook daar was het koningspaar bij aanwezig.

  Moeizaam

  De betrekkingen tussen Zweden en Rusland verlopen uiterst moeizaam. Eerder dit jaar was er na lange tijd weer contact tussen ministers van beide landen. Ook daarom zint de reis Wallmark niet.

  Of de reis nog een politiek staartje krijgt is volgens SvD nog onduidelijk.

  23 augustus 2017 - 07:33