×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Ophef om Ruslandreis Zweeds koningspaar

  Ophef om Ruslandreis Zweeds koningspaar

  In Zweden is beroering ontstaan over een reis die koning Carl Gustaf en koningin Silvia deze zomer maakten naar Rusland. Ze waren in Moskou aanwezig bij de verjaardag van de vrouw van een bekende Zweedse ondernemer. Volgens Svenska Dagbladet (SvD) zetten vooral rechts georiënteerde politici vraagtekens bij de reis.


  Vooral de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt ter discussie gesteld. Zo zou het koningspaar geadviseerd zijn om niet met het regeringstoestel naar de Russische hoofdstad te vliegen, maar verder werden Silvia en Carl Gustaf geen strobreed in de weg gelegd om naar het feest te reizen.

  Politicus Hans Wallmark van de centrumrechtse partij Moderaterna noemt het tegenover SvD vreemd dat het ministerie aan de ene kant waarschuwt voor dreigingen in en boven het gebied rond de Oostzee, maar aan de andere kant onvoldoende maatregelen neemt als het staatshoofd via dat gebied reist.

  Veiligheidsrisico's

  Allan Widman, defensiespecialist van de liberale partij, valt Wallmark bij. “Buitenlandse Zaken had het koningspaar moeten adviseren niet te gaan, gegeven de veiligheidsrisico's”, zegt hij.

  Silvia en Carl Gustaf vertrokken op 2 juni met een reguliere vlucht van luchthaven Arlanda naar Moskou. Daar woonden ze het verjaardagsfeest bij van de vrouw van de steenrijke Zweedse zakenman Bertil Hult. Hij staat bekend vanwege zijn extravagante feesten. Zo nam hij voor zijn eigen verjaardagsfeest zijn gasten mee naar Shanghai voor een spetterend feest. Ook daar was het koningspaar bij aanwezig.

  Moeizaam

  De betrekkingen tussen Zweden en Rusland verlopen uiterst moeizaam. Eerder dit jaar was er na lange tijd weer contact tussen ministers van beide landen. Ook daarom zint de reis Wallmark niet.

  Of de reis nog een politiek staartje krijgt is volgens SvD nog onduidelijk.

  23 augustus 2017 - 07:33