Placeholder

Noorse royals nemen afscheid van man prinses Astrid

De Noorse koninklijke familie heeft vanmiddag afscheid genomen van Johan Martin Ferner, de echtgenoot van prinses Astrid die op 24 januari op 87-jarige leeftijd in het Rikshospital van Oslo overleed.

De uitvaart was in de kapel van Holmenkollen werd behalve door prinses Astrid en haar vijf kinderen, hun partners en kinderen, bijgewoond door Astrids broer koning Harald, koningin Sonja, het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit en prinses Märtha Louise en haar man Ari Behn.

Het was een intieme plechtigheid in het kerkje, waar emeritus bisschop Sigurd Osberg en dominee Jan-Erik Heffermehl voorgingen in de uitvaartdienst. De houten kist was omgeven door tientallen bloemstukken met vooral witte bloemen. Tijdens de dienst werden onder meer Pie Jesu van Andrew Lloyd Webber en Aaron Coplands Fanfare voor de Gewone Man ten gehore gebracht, zo maakte het Noorse hof achteraf bekend. De aanwezigen zongen verder de Noorse gezangen Alltid Freidig en Deilig Er Jorden. Bij het koninklijk paleis in de binnenstad van Oslo hing tijdens de uitvaartdienst de vlag halfstok.

Prinses Astrid en de zakenman en olympisch zeiler Johan Martin Ferner huwden in januari 1961. Astrid bleef ook na haar huwelijk koninklijke taken vervullen, haar man onthield zich daarvan en bemoeide zich met zijn bedrijf.