×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Noorse koningin blij met komst Zweedse koning

  Ik heet hem van harte welkom'

  Noorse koningin blij met komst Zweedse koning

  Koningin Sonja van Noorwegen is blij dat de Zweedse koning Carl XVI Gustaf alsnog heeft besloten de viering van de 200e verjaardag van de Noorse grondwet bij te wonen. ''Ik vind dat erg leuk en ik heet hem van harte welkom”, aldus de Noorse koningin tegenover een Zweedse verslaggever.


  Carl Gustaf zorgde eerder deze maand voor veel beroering in het buurland door een uitnodiging van het Storting, het Noorse parlement, voor het grondwetsfeest af te wijzen. In een toelichting van het hof liet hij weten nooit nationale feestdagen in een ander land bij te wonen.

  De Noorse nationale feestdag, 17 mei, is verbonden aan de grondwet, maar dit jaar is er een extra herdenking in Eidsvoll, waar die grondwet in 1814 tot stand kwam. De Deense koningin had meteen ja gezegd op de uitnodiging, maar het Zweedse koningspaar deed dat pas na de ophef in Noorwegen en nadere uitleg van het parlement.

  Noorwegen was tot januari 1814 verbonden met Denemarken en ging later dat jaar over naar Zweden. Vandaar dat de aanwezigheid van de staatshoofden van de buurlanden gewenst was.

  15 januari 2014 - 14:50