Noorse koningin blij met komst Zweedse koning

Koningin Sonja van Noorwegen is blij dat de Zweedse koning Carl XVI Gustaf alsnog heeft besloten de viering van de 200e verjaardag van de Noorse grondwet bij te wonen. ''Ik vind dat erg leuk en ik heet hem van harte welkom”, aldus de Noorse koningin tegenover een Zweedse verslaggever.

Carl Gustaf zorgde eerder deze maand voor veel beroering in het buurland door een uitnodiging van het Storting, het Noorse parlement, voor het grondwetsfeest af te wijzen. In een toelichting van het hof liet hij weten nooit nationale feestdagen in een ander land bij te wonen.

De Noorse nationale feestdag, 17 mei, is verbonden aan de grondwet, maar dit jaar is er een extra herdenking in Eidsvoll, waar die grondwet in 1814 tot stand kwam. De Deense koningin had meteen ja gezegd op de uitnodiging, maar het Zweedse koningspaar deed dat pas na de ophef in Noorwegen en nadere uitleg van het parlement.

Noorwegen was tot januari 1814 verbonden met Denemarken en ging later dat jaar over naar Zweden. Vandaar dat de aanwezigheid van de staatshoofden van de buurlanden gewenst was.