Placeholder

Noorse koning verwelkomt Shimon Peres

De Noorse koning Harald heeft maandagmorgen de Israëlische president Shimon Peres met militair ceremonieel verwelkomd voor het Koninklijk Paleis in Oslo aan het begin van diens staatsbezoek aan Noorwegen. Ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren bij de begroeting aanwezig.

Peres was zondag al in Noorwegen aangekomen, maar het officiële gedeelte van het bezoek begon pas maandag. Na de welkomstceremonie werd in het paleis de officiële foto gemaakt, waarbij ook prinses Astrid en het kroonprinselijk paar present waren. Aansluitend gingen koning en president naar de vesting Akershus, voor een kranslegging bij het oorlogsmonument.

Peres brengt verder nog bezoeken aan het Noorse parlement, de Noorse premier en aan het Nobelinstituut, waar hij dinsdag een toespraak houdt. Peres ontving in 1994 samen met toenmalig premier Yitzak Rabin en PLO-leider Jasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn vredesinspanningen in het Midden-Oosten.

Shimon Peres (90) is het oudste staatshoofd ter wereld. Hij is bezig aan de laatste maanden van zijn in juni 2007 begonnen ambtstermijn. Het staatsbezoek aan Noorwegen is zijn voorlaatste buitenlandse bezoek. In juni gaat Peres nog naar Amerika voor een ontmoeting met president Barack Obama. Peres was eind vorig jaar ook in Nederland, dat al lange tijd hoog op zijn verlanglijstje stond.