Noorse Hof geeft fout toe over vakantiehuis kroonprins Haakon

Het Noorse koninklijk huis geeft toe dat er in 2007 een fout is gemaakt bij de aankoop van twee vakantiehutten door kroonprins Haakon. Op de website van het koningshuis is een uitgebreid artikel overgenomen uit de lokale krant Laagendalposten waarin uit de doeken wordt gedaan wat er destijds is misgegaan.

Aanleiding voor de ongebruikelijk stap van het paleis was een publicatie in de republieksgezinde nationale krant Dagbladet. Die onthulde dat de twee vakantiehuisjes – één voor het kroonprinselijk paar en één voor de beveiliging – niet geregistreerd stonden op naam van de kroonprins, maar op naam van zijn secretariaat. Dat had destijds ook voor de koop getekend.

Experts werden erbij gehaald om aan te tonen dat dit een vreemde constructie was. Paleizen en koninklijke woningen waren óf van de staat óf van de koninklijke familie zelf, maar niet van hun staf, zo maakte het dagblad duidelijk. Het paleis dook daarop nog eens in de eigen papieren en stelde vast dat de tenaamstelling inderdaad fout was. De hutten waren wel degelijk eigendom van de kroonprins. Er zou snel een aanpassing van de papieren volgen.

In het artikel in Laagendalposten werd uitgelegd hoe destijds de gang van zaken was, dat er niets illegaals was gebeurd en dat de staf alleen had getekend namens de kroonprins. Dagbladet is al enige tijd bezig met onderzoek naar de financiële huishouding van het koningshuis, en de weerslag daarvan op de staatsbegroting.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen