Noors koningspaar naar door brand getroffen dorp

De Noorse koning Harald en koningin Sonja gaan aanstaande donderdag naar het door brand getroffen dorp Lærdalsøyri, zo’n 200 km. ten noordoosten van de stad Bergen. In de nacht van zaterdag op zondag legde een enorme brand daar 23 gebouwen in de as. Bovendien moesten honderden mensen voor de zekerheid door artsen worden onderzocht.

Meteen na de brand stuurde de koning een brief naar de burgemeester van Lærdal. Daarin uitte hij zijn medeleven met de inwoners van het dorp en bedankte hij alle hulpverleners. Harald heeft een persoonlijke band met het gebied, zo vertelde hij in 2012 in een interview: ‘Ik kwam vaak in Lærdal om te vissen, vanaf mijn vijftiende tot ik ergens in de 50 was. In het begin wel drie weken achtereen.’ De streek staat bekend om haar rijke zalmgronden. 

Ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit hebben gereageerd. Na een prijsuitreiking in Oslo liet het paar weten: ‘We hebben het nieuws uit Lærdal op de voet gevolgd. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurd is. Tegelijkertijd zijn we onder de indruk van het werk dat is verzet. Door de hulpdiensten, maar ook vanuit de lokale gemeenschap. Iedereen in Lærdal helpt mee en staat voor elkaar klaar. Ze vormen de lijm van de samenleving en dat is mooi om te zien.’