Naamloos

Nieuw portret voor 80e verjaardag Margrethe

Eerder dit jaar werd de Deense koningin Margrethe tachtig jaar. Voor haar verjaardag vroeg ze toen om bloemen aan ouderen te bezorgen, in plaats van aan haar. Vanwege het coronavirus kreeg deze groep namelijk amper of geen bezoek. Maar de koningin heeft ook nog iets bijzonders gekregen: een nieuw portret geschilderd door kunstenaar Niels Strøbek. Het Deense koningshuis deelde dit op sociale media.

Margrethe wordt op het portret afgebeeld onder een sterrenhemel en het frame is versierd met een kroon. Het is niet de eerste keer dat Strøbek de koningin heeft geportretteerd. 45 jaar geleden schilderde hij voor het eerst een portret van Margrethe en daarna maakte hij er nog vier.

Het schilderij hangt in hangt in het Nationaal Historisch Museum voor de tentoonstelling ‘gezichten van de koningin’. Op die tentoonstelling kunnen bezoekers ook de andere portretten van Margrethe die Strøbek heeft geschilderd bewonderen.

De koningin houdt zelf ook van creatieve activiteiten. In een tv-programma onthulde ze dat ze zelf vaak schildert en dat ze tijdens de coronacrisis heeft geborduurd.

Lees ook:

Jarige koningin Margrethe: geef bloemen niet aan mij maar aan ouderen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen