Nieuw familieportret Deense royals

Sinds afgelopen weekend is in Kopenhagen de tentoonstelling ‘Koninklijke Portretten’ te zien. Hier staat het werk van de schilder Thomas Kluge centraal. Hij schildert al jarenlang leden van de Deense koninklijke familie, zoals koningin Margrethe en kroonprins Frederik. Hoogtepunt van de tentoonstelling is een nieuw familieportret van de Deense royals, getiteld ‘Kongehuset’ (Het Koningshuis), waaraan Kluge maar liefst vier jaar heeft gewerkt.

Op het schilderij staan veertien personen: het Deense koningspaar Margrethe en Henrik met hun twee zoons, twee schoondochters en acht kleinkinderen. Opvallend is dat alleen de huidige en de twee toekomstige staatshoofden, koningin Margrethe, kroonprins Frederik en prins Christian, de toeschouwer recht aankijken. De andere familieleden lijken in gedachten verzonken. Thomas Kluge haalde inspiratie uit het schilderij ‘Fredensborgbillede’, dat aan het eind van de 19e eeuw werd geschilderd door Laurits Tuxen. Daarop staan koning Christian IX en koningin Louise afgebeeld met hun grote groep kinderen en kleinkinderen. Christian stond bekend als ‘schoonvader van Europa’, omdat zijn nakomelingen door ingenieuze huwelijkspolitiek in verschillende Europese koningshuizen terecht zijn gekomen.

 

Uiteindelijk zal ‘Kongehuset’ worden opgehangen in Fredensborg Slot, één van de residenties van het Deense koningspaar. De tentoonstelling ‘Koninklijke Portretten’ is nog tot 2 maart 2014 te zien in het koninklijk paleis Amalienborg in Kopenhagen.