×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nieuw familieportret Deense royals

  Geïnspireerd door 19e eeuws schilderij

  Nieuw familieportret Deense royals

  Sinds afgelopen weekend is in Kopenhagen de tentoonstelling ‘Koninklijke Portretten’ te zien. Hier staat het werk van de schilder Thomas Kluge centraal. Hij schildert al jarenlang leden van de Deense koninklijke familie, zoals koningin Margrethe en kroonprins Frederik. Hoogtepunt van de tentoonstelling is een nieuw familieportret van de Deense royals, getiteld ‘Kongehuset’ (Het Koningshuis), waaraan Kluge maar liefst vier jaar heeft gewerkt.


  Op het schilderij staan veertien personen: het Deense koningspaar Margrethe en Henrik met hun twee zoons, twee schoondochters en acht kleinkinderen. Opvallend is dat alleen de huidige en de twee toekomstige staatshoofden, koningin Margrethe, kroonprins Frederik en prins Christian, de toeschouwer recht aankijken. De andere familieleden lijken in gedachten verzonken. Thomas Kluge haalde inspiratie uit het schilderij ‘Fredensborgbillede’, dat aan het eind van de 19e eeuw werd geschilderd door Laurits Tuxen. Daarop staan koning Christian IX en koningin Louise afgebeeld met hun grote groep kinderen en kleinkinderen. Christian stond bekend als ‘schoonvader van Europa’, omdat zijn nakomelingen door ingenieuze huwelijkspolitiek in verschillende Europese koningshuizen terecht zijn gekomen.

   

  Uiteindelijk zal ‘Kongehuset’ worden opgehangen in Fredensborg Slot, één van de residenties van het Deense koningspaar. De tentoonstelling ‘Koninklijke Portretten’ is nog tot 2 maart 2014 te zien in het koninklijk paleis Amalienborg in Kopenhagen.

  18 november 2013 - 13:12