×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Kroonprinses Victoria kan in New York – net als koningin Máxima – bíjna gewoon over straat

  Kroonprinses Victoria kan in New York – net als koningin Máxima – bíjna gewoon over straat

  Twee beveiligers of tweehonderd beveiligers. Het maakt nogal verschil of kroonprinses Victoria van Zweden zich in New York verplaatst of dat de Amerikaanse president Donald Trump weer even een paar dagen in zijn appartement in de Trump Tower slaapt. Zondag was dat verschil goed zichtbaar.


  Halverwege de avond wandelde Victoria na een receptie bij de Verenigde Naties voor de voortrekkers bij het bereiken van de sociale ontwikkelingsdoelen doodgemoedereerd over straat, twee beveiligers, een adjudant en hofdame in haar kielzog. Op Second Avenue aangekomen, stak de kroonprinses haar arm omhoog teneinde een taxi te pakken. Met de beveiligers reed ze vervolgens weg en niemand die haar opmerkte.

  Dat was drie uur eerder een paar stratenblokken heel anders. Het hele gebied rond Trump Tower was afgezet en werd zwaar bewaakt voor de thuiskomst van Donald Trump. De New Yorkse politie had misschien wel honderd auto's ingezet, deels ook als buffer en straatafsluiting. Het wemelde van de agenten en boven Fifth Avenue cirkelde een helikopter. "Dit doen we niet speciaal voor deze president. Dit gebeurde bij Bush en Obama ook, maar we hebben er natuurlijk de mankracht voor. We hebben 36.000 man", legde een agent geduldig uit.

  Máxima

  Waar Victoria en ook de maandag in New York aankomende koningin Máxima rustig over straat kunnen lopen, kan Trump de deur niet uit zonder dat eerst de halve stad wordt stilgelegd en er vervolgens een konvooi van tientallen auto's uitrijdt.

  Máxima kwam vorig jaar bij haar VN-bezoek juist vast te zitten in het verkeer – ze was op weg naar een afspraak met presidentsdochter Ivanka Trump – en besloot toen resoluut het laatste stuk te gaan lopen teneinde niet te laat te komen. Trump, die dinsdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt, hoeft daar in elk geval geen rekening mee te houden.

  Victoria is al sinds afgelopen donderdag in New York en zij besluit haar programma maandag. De kroonprinses wordt dinsdag in Stockholm verwacht bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar van de net nieuw gekozen Riksdag.

  24 september 2018 - 10:40