Denmark Royalty Nature

Kroonprinses Mary komt op voor vrouwenrechten bij VN

De Deense kroonprinses Mary is toegetreden tot de donderdag officieel opgerichte speciale commissie voor vrouwenrechten van de Verenigde Naties. Vorig jaar werd tijdens een conferentie in Kenia besloten om deze commissie op te richten.

Die topontmoeting in Nairobi heeft miljarden dollars aan toezeggingen gekregen van regeringen, de particuliere sector, stichtingen en individuen. De drie doelen zijn: onbelemmerde gezinsplanning, het uitbannen van vermijdbare moedersterfte en het stoppen van gendergerelateerd geweld. De eerste aanzet tot de commissie voor vrouwenrechten werd in 1994 gezet bij een VN-conferentie in Egypte, waar over ontwikkelings- en overbevolkingsproblematiek werd gesproken.

Voor Mary is het niet de enige functie. Sinds 2005 is ze beschermvrouwe van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze hield sindsdien meerdere toespraken en ging op verschillende reizen voor de organisatie. Zo nam ze maandag nog deel aan een vergadering van de Europese branche van de WHO. Vanwege de coronapandemie vond die ontmoeting virtueel plaats.

LEES OOK:

Koningspaar gaat met Rutte mee naar vergadering VN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.