Image 53 1

Kroonprinses Mary komt op voor jongeren tijdens bijeenkomst WHO: ‘‘Sociaal isolement door coronacrisis’’

Kroonprinses Mary van Denemarken heeft aandacht gevraagd voor de situatie waarin jongeren terecht zijn gekomen door de coronapandemie. Ze deed dat in een toespraak die ze hield bij de opening van de 71e bijeenkomt van het Regionaal Comité voor Europa van wereldgezondheidsorganisatie WHO. “Veel jongeren hebben geleden”, zei Mary, beschermvrouwe van het Europese bureau van de WHO.

Volgens de kroonprinses raakten veel jongeren en kinderen in een sociaal isolement door de coronacrisis. “Met vier jongeren in ons huishouden en het werk bij de Mary Foundation heb ik gezien hoe langdurig sociaal isolement de stemming en het gedrag van jongeren beïnvloedt”, zei ze. Mary maakt zich daar de grootste zorgen over. “We beginnen nog maar net de impact te erkennen die beperkte sociale interactie, verstoringen van onderwijs en werkgelegenheid en een onzekere toekomst kunnen hebben gehad op onze jongere generatie.”

De kroonprinses is van mening dat jonge mensen getroffen zijn op een belangrijk en kwetsbaar moment in hun leven. Ze vindt dat er meer gedaan moet worden om de negatieve gevolgen van de pandemie op het geestelijk welzijn van kinderen, jongeren en kwetsbare groepen in de samenleving tegen te gaan. “De pandemie heeft ons eraan herinnerd dat we geestelijke gezondheid niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen.” Mary verwacht dan ook veel van de Mental Health Coalition, een initiatief van de WHO om de steun en investeringen in geestelijke gezondheidsinitiatieven te vergroten. De kroonprinses noemt dat een “impuls die nu dringender dan ooit nodig is”.

Lees ook:

Eerste hoorzitting verwacht in rechtszaak tegen prins Andrew

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en Beeld: ANP.