Kroonprins Frederik neemt taken van Margrethe over

Het zomerverblijf van koningin Margrethe in Gråsten Slot zit erop. De Deense vorstin heeft donderdag het land verlaten. Oudste zoon kroonprins Frederik is tot en met 23 augustus regent.

Dat betekent dat hij, anders dan in bijvoorbeeld Nederland het geval is, in voorkomende gevallen in plaats van zijn moeder wetten en besluiten mag ondertekenen. In Nederland kan alleen de koning dat doen. Bij buitenlands verblijf mag dat ook met een digitale handtekening.

Koningin Margrethe brengt in elk geval een deel van haar vakantie door in Frankrijk, waar haar eerder dit jaar overleden echtgenoot Henrik een wijngoed had, het Chatêau de Cayx. De daar geproduceerde wijn werd ook bij officiële gelegenheden in Kopenhagen geschonken.

Staatsbezoek

De koningin gebruikt haar verblijf in het zuiden van Frankrijk om daar op 16 augustus de Franse media te ontvangen met het oog op het staatsbezoek dat de Franse president Emmanuel Macron eind deze maand brengt aan Denemarken.

Wanneer zijn moeder terugkomt, gaat Frederik met zijn gezin weer op reis. De bestemming is de Faeröer-eilanden, een autonoom en naar onafhankelijkheid strevend deel van het Deense koninkrijk.