Koningin Margrethe terug in Denemarken

Koningin Margrethe neemt donderdag weer haar intrek in het Christian IX-Paleis van Amalienborg in Kopenhagen. Haar vakantie van ruim een maand in het zuiden van Denemarken en Frankrijk zit er op en kroonprins Frederik, die sinds 9 augustus regent was, is uitgevlogen. De koningin heeft ook gelijk wat om handen. Volgende week krijgt ze de Franse president Emmanuel Macron op staatsbezoek en Margrethe wil zoals altijd dat de visite vlekkeloos verloopt.

De koningin zal ook met belangstelling kijken naar de berichten uit de Færøer, waar haar oudste zoon kroonprins Frederik met zijn gezin donderdag aan een vierdaags officieel bezoek is begonnen. Margrethe heeft in haar 46-jarige regeringstijd veel belang en waarde gehecht aan de betrekkingen met de twee nu autonome overzeese delen van haar koninkrijk, Færøer en Groenland.

De liefde voor de eilanden heeft ze overgebracht op haar zoons, en nu draagt Frederik die op zijn beurt over op zijn kinderen. Vraag is echter of Frederik zijn moeder nog zal opvolgen als koning van de Færøer of van Groenland. Beide landen, elk met iets meer dan 50.000 inwoners, praten steeds luider en vaker over volledige zelfstandigheid, al is het met name voor Groenland moeilijk afstand te doen van de steun uit de Deense schatkist.

De Færøer zouden dit jaar een referendum houden over een nieuwe grondwet die de weg moest plaveien naar onafhankelijkheid. Maar aangezien er nog geen consensus is over de tekst, is de volksraadpleging uitgesteld.